Najbliza trgovina vasoj trenutnoj lokaciji: Neutvrdivo

EUROPART je u 2019. godini „DIGITALNO na putu!“

• Digitalna ofenziva počinje u januaru
• EUROPART postaje mobilniji i podržava klijente u svakodnevnom radu
• Bliže klijentima pjeko digitalnih rješenja

14.01.2019

Digitalizacija je aktualni izraz širom svijeta.  Za vodeće distributere rezervnih dijelova za kamione, prikolice i autobuse u Europi to je više od izraza. EUROPART svojim digitalnim rješenjima daje odgovore na potrebe svojih klijenata. Bilo da se radi o informaciji, organizaciji ili mobilnosti – poduzeće iz Hagena sebe smatra opremljenim za nacionalno i internacionalno takmičenje u 2019. godini.

"Za nas je u centru pažnje uvijek klijent. A klijent postaje sve više digitalan", objašnjava Olaf Giesen, CEO firme EUROPART, motive za preobražaj. "Ako danas želim biti blizu kupca, onda to ne mogu biti samo štampani flajeri i posjete predstavnicima prodaje, onda moram biti kao poduzeće dostupan, informativan i pogodan za korisnike." Osim toga u kampanji "Strast povezuje!" povodom 70-godišnjeg jubileja EUROPART je pokazao koliko je važna bliskost sa klijentima na tržištu komercijalnim vozilima.

Pored klasičnih elemenata kao što su Internet stranica i bilten EUROPART se bazira na nove alate i napušta uobičajene koncepte. Uvođenje aktualnog EWOS-a (EUROPART radioničkog online sistema) krajem 2018. bio je prvi korak davanja aktivne digitalne podrške klijentima u svakodnevnom radu. EWOS 3.0 je postao mobilan, može se individualizirati i podržava korisnika u organizaciji njegove radionice ili njegovog poduzeća. Pored toga nudi mnoge funkcije u oblasti tehničkih podataka.

Za EUROPART u fokusu razvoja se nalazi mobilnost. Uz EUROPART aplikaciju klijent će od 2019. moći još komfornije i brže koristiti usluge. "Kada se nalazim u radionici ili van kuće u razgovoru sa klijentima, tada bi bilo idealno, kada bi u ruke uzeo tablet i mogao istraživati ili naručiti direktno na licu mjesta", opisuje Giesen slučaj korisnika. "Danas čovjek više ne želi reči: Javiću se kasnije kada budem u kancelariji."

I kod klasičnih ponuda koje potiču prodaju EUROPART konsekventno ide putem digitalizacije. Štampani flajer „Favoriten“ biće zamijenjen sa „HERO Deals“. Oslanjajući se na aktualnu reklamnu kampanju "Radionički junaci" HERO predstavlja sedmično šest ponuda. To trostruko povećava ritam. Osim toga pomoću mobilnog digitalnog rješenja odustaje se od produkcije štampane kratkoročne reklame, da bi i tu djelovali u skladu sa zaštitom životne sredine. Trajne publikacije kao što su katalozi, nisu time obuhvaćeni. Pošto se po pravilu godinama koriste u radionicama i poduzećima i u njih upisuju bilješke. Te publikacije se dodatno nude preko alata iPaper-Tool na Internet stranici i nude dodatnu vrijednost direktnog povezivanja sa poručivanjem.

EUROPART će konsekventno dalje ići putem uspjeha na socijalnim mrežama. Fokus je pritom na facebook-u i youtube-u. Uzbudljivi video materijal, interesantni izvještaji i korisni savjeti trebali bi oduševiti pratioce. "Ove aktivnosti ne proizvode direktnu kupovinu naših klijenata kod nas", opisuje Daniel Zinn, direktor marketinga, aktivnosti socijalnih medija. "Mnogo više se radi o tome da se prezentiramo kao poduzeće i da pokažemo tko se nalazi iza EUROPART-a, a oni su iskovani od istog  materijala - od strasti."

Nazad na pregled novosti

Kontakt za novosti

EUROPART Holding GmbH
Jan Battenberg
Martinstr. 13
58135 Hagen, Njemačka

Galerija slika

U nasoj online datoteci mozete pronaci slike visoke rezolucije za Stampu I web upotrebu.

Saznajte vise
Facebook